Total Pageviews

Wednesday, December 7, 2016

PUNCA RAHIM JATUH





Punca-punca rahim turun/Jatuh

1. Jatuh terhentak yang kuat

2. Angkat benda yang berat

3. Tidak berpantang dengan baik selepas bersalin

4. Tolak benda dengan kaki terutama sekali menggunakan ibu jari

5. Obesiti

6. Pergerakan yang lasak







Kesan akibat peranakan jatuh

1. Sakit perut yang luar biasa.

2. Keluar cecair dari rahim.

3. Keputihan/lendir putih yang banyak dari kebiasaan.

4. Sakit pada ari-ari.

5. Sakit pada dinding faraj.

6. Sakit ketika 'bersama' suami.

7. Rasa kejang pada bahagian bawah perut.

8. Terasa seperti mahu bersalin/macam ada benda nak keluar dari faraj.(Ini peringkat yang teruk).



Tanda awal

1. Selalunya waktu petang lepas asar badan rasa nak demam, kaki tangan rasa sejuk.

2. Terasa nak buang air kecil dengan kerap.

3. Sakit pinggang dan sengal-sengal di bahagian bawah perut.(ari-ari)

4. Kalau berdiri, terasa seperti rahim seakan jatuh dan rasa sengal.

5. Cepat rasa penat kalau buat kerja.

6. Peha dan betis rasa kebas-kebas.



Cuba Check

1. Baring lurus, jangan guna bantal.

2. Sapu minyak pada perut dan atas ari-ari especially di bawah pusat.

3. Gosok minyak ke seluruh tempat perlahan-lahan.

4. Mulakan dengan urutan di sebelah kiri perut dan bawa ke tengah.

5. Urut sebelah kanan perut dan tarik ke tengah.

6. Bernafas seperti biasa.

7. Cuba tekan bahagian bawah pusat, betul-betul di atas ari-ari. Kalau rasa sengal dan ada rasa benjolan kecil, itu tanda peranakan anda dah jatuh.



Rawatan

Biasanya mak bidan akan urut dan naikkan balik rahim di kedudukan asal. Cara untuk menaikkan kedudukan rahim yang jatuh Selain amalkan senaman kagel tu,cara ini pun boleh membantu, tapi sebaiknya buat urutan sengkang rahim dulu dari mak bidan,bagi yang dah teruk tu,sila dapatkan nasihat dari yang pakar.kalau tak boleh tegak lurus pun tak apa ikut kesesuaian diri praktice makes perfect! kalau takut minta bantuan sesiapa pegang kaki tu buatlah dalam kiraan 10-20. (slow ye kira tu) bernafas macam biasa...



SEMOGA BERMANFAAT,JOM LIKE SHARE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!