Total Pageviews

Wednesday, November 23, 2016

CARA BERKESAN MENANGANI PUNCA BAYI YANG BARU LAHIR BAYI KUNING

Jaundis boleh menyerang bayi yang baru lahir. Tanda-tanda bayi kuning iaitu kulit dan bahagian putih mata berwarna kuning sedikit. Keadaan ini adalah secara amnya tidak berbahaya dan biasanya dapat dipulihkan dengan sendirinya dalam masa beberapa minggu. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh membahayakan manja itu. Kemudian memahami perbezaan tanda-tanda budi.


Bayi kuning, mengenal pasti dan berhati-hati


Pigmen yang dipanggil bilirubin merupakan punca faktor bayi kuning (Jaundis) yang perlu Ketahui dan berhati-hati. Sebenarnya, setiap orang mempunyai bilirubin di dalam sel-sel darah merah. Setiap tempoh tertentu darah merah, sel-sel akan mati dan yang menggariskan di mana sel-sel mereka menjadi bilirubin. Biasanya bertanggungjawab mengupas dengan lebih lanjut bilirubin ini adalah menakjubkan, untuk kemudian dibuang melalui Bab. Ketika bayi itu masih di dalam rahim, ibu yang mengambil tugas menggariskan bilirubin di dalam sel-sel darah merah bayi. Apabila bayi dilahirkan, hatinya pembangunan rudimentary jadi belum mampu untuk melaksanakan fungsinya dengan betul. Menyebabkan satu pembentukan bilirubin yang kemudian menyebabkan bermulanya warna kuning pada kulit bayi.Lain kerana ketidak-sesuaian jenis darah ibu dan bayi. Tahap bilirubin yang tinggi mungkin disebabkan oleh pembentukan lebihan atau kewujudan gangguan Nya.

Demam kuning pada bayi yang baru lahir itu boleh menjadi satu bentuk fisiologi dan patologik. Itulah patologik yang dikenali sebagai hiperbilirubinemia yang boleh mengakibatkan gangguan saraf pusat atau kematian.
Setakat ini masih masalah demam kuning baru lahir, yang berlaku pada kira-kira 25% - 50% bayi yang dilahirkan dalam sebulan dan cukup tinggi pada bayi lahir preterm. Menyemak kehadiran demam kuning pada bayi yang muda boleh dilakukan di rumah dan pada masa Lawatan neonatal. Untuk pemeriksaan oleh tanda-tanda kuning di dalam rumah adalah untuk membawa bayi ke dalam tempat yang mempunyai penjelasan yang jelas atau dengan lampu kalimantang. Apabila kulit bayi milik putih, klik jari-jari anda dengan perlahan-perlahan-lahan ke dahi, dada, sawit dan tapak kaki. Kemudian menaikkan tangan anda dan notis adalah corak warna kuning bahagian badan bayi menekan. Apabila kulit bayi dikategorikan sebagai hitam, sudah pasti boleh dapat dikaji pada gusi atau bahagian bahagian mata yang putih. Ketika pemeriksaan di klinik, doktor akan memeriksa kesihatan kanak-kanak itu. Tahap bilirubin pada gerakan sendiri baru pada hari 3 atau 5 selepas kelahiran. Jadi sama ada tahap bilirubin bayi anda adalah normal atau tidak, baru ambil perhatian 3 atau 5 hari. Untuk mengetahui, perlu dilakukan dalam peperiksaan. Bayi akan mengambil sedikit darah, biasanya di hujung jari kaki, kemudian dikaji dan dikaji di dalam makmal.

Ia adalah sangat penting untuk mengetahui Bilakah Jaundis timbul, apabila akan hilang dan bahagian-bahagian badan di mana kelihatan berwarna kuning. Tiga perkara mesti boleh dikenali dengan apa-apa kepastian untuk mengelaskan demam kuning dengan betul. Dalam kes ketidakserasian darah ibu dan bayi, demam kuning telah berlaku sebelum umur 3 hari.

Klasifikasi demam kuning

Untuk mengklasifikasikan ia seperti yang dilihat dari gejala adalah:
Jaundis fisiologi (ringan)
 • Kuning telah berlaku pada usia 24 jam sehingga > < 14 hari
 • Tidak sehingga kuning sawit/tapak

Fisiologi Jaundis tidak berbahaya, bayi kering pengendalian setiap Pagi antara jam 7 pagi hingga 9 pagi selama 30-satu jam. Meningkatkan kekerapan penyusuan, sekurang-kurangnya 8 - 12 kali sehari. Jika merasa cukup untuk jururawat Nya, harus melihat sama ada bayi benar-benar menghisap atau hanya mengempeng sahaja. Apabila ia dirasai terdapat masalah dalam penyusuan susu ibu dengan serta-merta melakukan perundingan di klinik laktasi yang terdekat dengan anda. Bilakah gejala-gejala masih dilihat sehingga 14 hari > segera periksa dengan doktor anda.

Patologi Jaundis (berat)


 • Kuning telah berlaku pada hari pertama (< 24 jam) selepas kelahiran, atau
 • Kuning yang ditemui di usia lebih daripada 14 hari, atau
 • Kuning untuk sawit/tapak, atau
 • Najis berwarna pucat
Jika tidak segera dirawat, tahap bilirubin terus meningkat supaya ia boleh meracun otak, kerosakan saraf yang boleh menyebabkan Kurang Upaya seperti pekak, lumpuh atau proteinnya serebrum atau boleh juga menyebabkan kematian. Jika anda mengalami sebarang daripada gejala-gejala yang disebutkan di atas dengan serta-merta memeriksa bayi anda ke doktor.


Kenapa bayi kuning boleh berlaku?

Hal ini terjadi kerana akar umbi yang mempunyai lebihan bilirubin (elemen kuning) di dalam darah. Bayi yang baru lahir mempunyai tahap yang tinggi sel-sel darah, jadi ia mencetuskan penghasilan bilirubin. Bilirubin itu sendiri terbentuk apabila sel-sel darah merah dimusnahkan lama.

Bayi sebenarnya pernah bilirubin yang sejak dia di dalam rahim. Lagi di dalam rahim, tubuh secretes bilirubin untuk bayi melalui plasenta. Selepas kelahiran bayi itu tidak boleh melakukan demikian kerana organ hati yang mundur bayi dengan sempurna. Ini menghalang proses pelupusan bilirubin yang harus ditolak keluar semasa membuang air kecil dan besar. Keadaan ini dikenali sebagai Jaundis fisiologi. Bayi anda akan mula yellowing kira-kira 24 jam selepas kelahiran dan akan semakin merosot selepas empat hari, selepas itu kembali menjadi lebih baik apabila dia adalah sekitar seminggu.

Walau bagaimanapun, walaupun lebih banyak kuning jarang berlaku, bayi juga boleh disebabkan oleh:

 • Jangkitan dalam darah bayi.
 • Jangkitan virus atau bakteria.
 • Pendarahan dalaman.
 • Kerosakan hati.
 • Kekurangan enzim ini.
 • Bayi sel darah merah yang tidak normal begitu mudah pecah.
 • Jenis darah status misfit resus ibu dan bayi
 • Terdapat masalah pada sistem penghadaman bayi.
Bayi yang telah terdedah kepada Jaundis berisiko antara lain bayi yang dilahirkan pramatang (lahir sebelum 37 minggu), bayi yang dilahirkan dalam keadaan yang lebam dan kesukaran makan susu bayi.

Jika Bilirubin yang terlalu tinggi

Paras bilirubin yang terlalu tinggi dalam darah kecil satu boleh menembusi ke dalam otak dan menjadi toksik kepada sel-sel otak. Keadaan ini dipanggil bilirubin encephalopathy akut.

Berikut adalah simptom yang muncul:

 1. Demam.
 2. Muntah-muntah.
 3. Keupayaan disedut sehingga lapuk.
 4. Lesu.
 5. Sukar untuk bangun.
 6. Leher dan badan adalah lengkungkan ke belakang
 7. Mengupas lebih banyak berwarna kuning.
 8. Selalunya susah dan Resah.
Jika bayi anda adalah mendedahkan tanda-tanda di atas, hubungi doktor anda dengan serta-merta supaya satu sedikit mendapat awal pengendalian dan untuk mengelakkan kerosakan kekal kepada otak atau kernicterus.
Apa yang boleh anda lakukan?

Selain daripada pengendalian perubatan dengan fototerapi, anda juga boleh mengelakkan peningkatan bilirubin melalui memberinya pengambilan mencukupi. Pengambilan boleh membantu bayi mengeluarkan bahan bilirubin di dalam badan. Anda boleh Perawat dia dengan susu sebanyak 8 ke 12 kali setiap 24 jam. Atau jika anda memberikan susu Formula, pastikan anda memberi ia patut masa yang ditetapkan. Biasanya susu formula yang diberikan kira-kira 6 hingga 10 botol setiap 24 jam.

Anda juga harus lebih banyak tambahan yang melihat. Memeriksa keadaan bahagian putih eyeball di atau kulit Nya dua kali sehari untuk melihat jika ia telah kembali normal atau tumbuh lebih teruk.

Elakkan bayi kuning yang mengatasi dengan menjemurnya di bawah matahari. Pengendalian terbaik hanya boleh diperolehi di hospital. Jika tiga hari selepas yang dilahirkan dia kulit lebih kuning, segera hubungi doktor.


SEMOGA BERMANFAAT,JOM LIKE SHARE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!