Total Pageviews

Wednesday, November 23, 2016

BERI AMARAN KEPADA 5 MAKANAN SEKELILING ANDA YANG MENGANDUNGI GULA YANG TINGGI!Kebanyakan orang berasa takut apabila banyak makan lemak, kerana mereka sedar bahawa terlalu banyak lemak boleh menjadi baik untuk badan. Walau bagaimanapun, anda bukan sahaja perlu prihatin dengan makanan berlemak tetapi anda juga perlu memberi perhatian kepada makanan yang mengandungi banyak gula.


Kerana ternyata bahawa berdasarkan pelbagai kajian telah mengatakan bahawa tahap gula tinggi yang boleh meningkatkan risiko mendapat penyakit ini, faktor-faktor yang terdiri daripada obesiti, kencing manis, kanser.


Tapi masalahnya ialah bahawa kita telah menjadi biasa makan gula sejak zaman kanak-kanak, jadi ia adalah sukar untuk memisahkan. Di samping itu, banyak pengeluar makanan dan minuman mengeluarkan produk-produk yang mengandungi gula yang tinggi. Jadi anda mengelakkan pelbagai penyakit akibat pengambilan terlalu banyak gula untuk mengenal pasti pelbagai jenis makanan dengan kadar gula yang tinggi sekitar anda. Seperti di bawah!

1. pemanis gula zarah, cecair, atau lain-lain

Sudah tentu cecair gula atau gula zarah adalah makanan yang manis. Tetapi jangan hanya memberi perhatian kepada gula. Pemanis tiruan juga mengandungi gula yang tinggi seperti gula perang mengandungi 97% gula. Madu mengandungi gula sebanyak 82%, sirap 75%. Jika terpaksa memilih pemanis semulajadi yang, kemudian pilih tebu yang mempunyai tahap 55% gula.2. minum soda bungkus dan minuman

Sachet minuman biasanya mengandungi kadar gula yang tinggi yang boleh walaupun sampai 94%. Fizzy minuman biasanya mengandungi kira-kira 38 gram gula dalam setiap liter 0.3.3. gula-gula dan nougat

Nougat gula mengandungi kira-kira 83%. Gula-gula buah-buahan boleh mempunyai tahap sehingga 81%, manakala getah dan gula-gula keras mempunyai paras gula sekitar 63%.4. kek, biskut dan pai

Gula merupakan bahan mentah penting dalam membuat kek. Di antara waktu makan, kuih serabi ini mengandungi 71% gula, yang menjadikan ia salah satu makanan dengan tahap gula yang paling tinggi dalam kelasnya. Kek purata mempunyai paras gula sehingga 63%.


5. Aiskrim dan susu kocak

Makanan yang baik ini juga mengandungi banyak gula, iaitu kira-kira 26%, di mana dalam setengah sudu Aiskrim Aiskrim mengandungi 14 gram gula di dalamnya. Sementara itu, susu kocak mengandungi gula 23%, di mana dalam setiap liter 0.5 milkshake mengandungi 84 gram gula.


Selain daripada makanan yang telah disebut di atas sebenarnya masih ada juga pelbagai makana lain mengandungi gula, oleh itu berusaha untuk sentiasa menyemak label untuk mengetahui kandungan gula dalam minuman atau makanan yang anda makan. Ingat lebih banyak makanan yang mengandungi gula yang anda makan maka tahap gula dalam badan akan turut meningkat.

SEMOGA BERMANFAAT,JOM LIKE SHARE JIKA ANDA SUKA ARTIKEL INI !!