Total Pageviews

Tuesday, February 14, 2017

PETUA MENGUBATI CACAR ATAU CAMPAK
Penyakit cacar biasanyya kerap dihadapi ramai orang. Pada kebiasaannya sewaktu umur meningkat remaja. Penyakit ini memang mengganggu serta menyebabkan rasa gatal.
Untuk mengatasinya, semak langkah-langkah berikut ini:
1. Lobak dan Daun Ketumbar
Semangkuk sup yang dibuat dari lobak dan daun ketumbar bermanfaat dalam menyembuhkan cacar. Ini karena bahan-bahan itu kaya anti-oksidan.
Sup ubat cacar air: Potong 100 gram lobak segar, potong 60 gram atau satu 1/2 cangkir daun ketumbar segar. Rebus dalam 2 1/4 gelas air dengan api sederhana sampai tersisa setengah. Minum sup ini sekali sehari. Anda dapat juga makan lobak rebus dan daun ketumbar untuk memberi stamina.
2. Havermut/Oatmeal
Mandian oatmeal adalah petua yang popular untuk gatal-gatal yang disebabkan oleh cacar. Giling dua cangkir oatmeal sehingga menjadi serbuk halus. Masukkan oatmeal dalam dua liter (1 1/2 galon) air hangat suam-suam kuku. Berendamlah di air mandi selama 15 hingga 20 minit, selanjutnya basuh untuk meredakan gatal-gatal akibat cacar air.
3. Madu
Madu yang disapukan pada kulit akan menangani gatal dan membantu mengubati lecet yang kerana cacar air. Sapu madu asli pada kulit yang terkena cacar air. Ulangi 2-3 kali sehari sampai sisa luka hilang. Minum madu dapat juga tingkatkan imuniti badan melawan cacar air.
4. Baking Soda
Baking soda mengurangkan rasa gatal disebabkan oleh cacar air. Ini adalah salah satu di antara ubat semulajadi terbaik dalam mengubati cacar air. Campur 1/2 senduk baking soda dengan air. Sapukan dan menerapkan larutan ini pada kulit tubuh terkena cacar dan ruam. Biarkan menjadi kering pada badan pesakit. Ini dapat membantu pesakit untuk mengurangi hasrat menggaru.
5. Air Kacang Hijau
Air kacang hijau dapat juga membantu menyingkirkan masalah cacar air. Rebus kacang hijau hingga mekar dan tapis airnya. Pakai air kacang hijau untuk bersihkan kulit pesakit cacar air. Jenis rawatan ini dapat membantu mengurangi rasa gatal dan lecetan. Air kacang hijau memberikan kesegaran tubuh dan membantu untuk mengurangi ruam. Air kacang hijau dapat diminum untuk tingkatkan ketahanan badan.