Total Pageviews

Friday, January 13, 2017

FAKTOR JENIS MAKANAN PUNCAH KEGUGURAN DI KALANGAN WANITA HAMIL MUDAMakanan menyebabkan keguguran memang sesuai harus dielakkan oleh wanita hamil, supaya janin di dalam rahim yang kekal dalam keadaan sihat sehingga kelahiran. Secara umum ibu hamil yang sememangnya banyak diperlukan masa memilih menu makanan yang akan dimakan, di mana tujuan adalah untuk menjadikan pemakanan untuk wanita hamil dan fetuses yang di dalam rahim dapat dipenuhi.


Banyak pengambilan makanan sihat yang baik bagi wanita hamil. Walau bagaimanapun, Terdapat juga beberapa jenis makanan yang ternyata boleh membawa kepada keguguran jika diambil ibu semasa mengandung. Mungkin jenis makanan diberi nilai Peti Deposit Keselamatan selamat sahaja jika dimakan oleh orang-orang yang tidak mengandung, malah ada yang juga mengandungi banyak vitamin dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Buah-buahan ini tidak sentiasa sihat untuk wanita hamil. Memperluaskan penggunaan tarikh, alpukat, manggis atau buah-buahan kerana ia adalah buah-buahan yang baik bagi wanita hamil. Elakkan buah-buahan nenas, betik atau durian, selain tidak baik dimakan semasa mengandung, juga boleh mencetuskan keguguran.

Oleh itu, adalah penting bagi wanita yang hamil untuk mengetahui pelbagai makanan punca keguguran perlu dielakkan untuk menjadi bebas daripada risiko-risiko tersebut. Dan dalam artikel ini kita akan membincangkan lebih kira-kira 8 jenis makanan yang dihakimi merbahaya, boleh menyebabkan keguguran. Makanan apa tidak boleh dimakan di kalangan wanita hamil? Baca Ulasan lanjut di sini.

8 jenis makanan menyebabkan keguguran perlu dielakkan

apa makanan punca keguguran di awal kehamilan?

makanan punca keguguran keguguran berlaku secara amnya kandunganPada pada usia kehamilan yang muda atau yang masih dalam minggu awal kehamilan. Semasa tempoh 12 minggu pertama kehamilan (trimester 1) adalah yang paling terdedah tempoh berlaku keguguran di kalangan wanita hamil. Terdapat pelbagai punca-punca keguguran mungkin berlaku dan sering dialami oleh wanita hamil. Beberapa faktor atau punca-punca keguguran boleh berlaku dari luar badan atau di dalam badan ibu.

Kajian menunjukkan kejadian keguguran janin itu boleh berlaku dalam satu daripada lima kehamilan. Walaupun antara 1 daripada 100 pasangan boleh berlaku kepada seorang ibu yang telah miscarried tiga kali berturut-turut. Well, antara banyak yang menyebabkan keguguran, salah satu daripadanya adalah faktor makanan. Dan di sini 8 jenis-jenis makanan punca keguguran yang harus dielakkan oleh wanita hamil.

Nenas

Nanas termasuk makanan yang boleh mencetuskan keguguran. Jika anda hamil, adalah disyorkan bahawa anda tidak terlalu kerap atau tidak terlalu banyak makan Nanas dan pelbagai jenis minyak. Dalam nenas buah-buahan mengandungi enzim yang dipanggil NOTIFICATION bromealin bahawa jika pandangan kimia yang sama, Kata majmuk dengan papain terkandung dalam betik ini. Oleh yang demikian, ada kemungkinan juga nenas akan memberi kesan yang sama dengan pucuk betik, yang boleh membawa kepada keguguran di kalangan wanita hamil. (Baca: buah-buahan yang muda bagi wanita hamil)

Ketam

Ketam yang diproses memang boleh menjadi salah satu daripada jenis-jenis makanan laut yang rasa sangat lazat dan sangat disukai oleh orang ramai. Ketam diketahui mempunyai kandungan nutrien yang tinggi dan ramai yang bermanfaat untuk kesihatan. Masuk ketam yang terkandung beberapa kalsium boleh membantu menguatkan tulang dan gigi serta. Tetapi di sebalik semua kandungan dan manfaat daripada ketam, ia ternyata bahawa wanita hamil patut mengelakkan ketam kerana ia bertukar ketam yang boleh juga menjadi salah satu punca keguguran jika diambil sepanjang tempoh tiga bulan pertama usia kandungan. Ketam ini boleh menyebabkan rahim ke saiz mengecut. Selain itu ketam boleh juga menyebabkan pendarahan kemaluan kandugan keguguran.

Buah Delima

Makanan menyebabkan keguguran adalah sejenis kandungan Delima. Walau bagaimanapun, ia tidak bermakna anda akan terus keguguran pertama minum jus atau makan pomegranates. Pomegranates boleh menyebabkan keguguran ketika dikonsumsi lebihan. Nota apabila seorang wanita hamil menggunakan mewah jumlah buah Delima, maka ibu akan merasa kontraksi Rahim Beliau dan sudah tentu sangat berpotensi mengalami keguguran. Dan anda perlu tahu bahawa Delima biju yang sebenar adalah yang paling berbahaya untuk wanita hamil.

Durian

Buah Durian adalah juga satu jenis buah-buahan yang sepatutnya berada dalam untuk mengelakkan mengandung, tetapi ia tidak bermakna apabila anda mengambil buah durian yang anda akan miscarry. Sifat-sifat ini adalah hampis sama seperti Delima, tidak berbahaya bagi penggunaan dalam jumlah yang sangat kecil tetapi akan jumlah penggunaan yang berbahaya jika berlebihan. Oleh kerana buah durian mempunyai asid arachidonat dan alkohol jika penggunaan yang berlebihan boleh membahayakan janin di dalam rahim. Ia juga boleh membawa kepada keguguran.

Betik muda

Buah betik muda juga perlu Elakkan pada oleh wanita hamil. Kerana buah-buah betik muda mempunyai kompaun yang sememangnya akan sangat berbahaya dalam perkembangan embrio. Malah Kata majmuk yang terkandung di dalam buah betik muda ini boleh juga menyebabkan penguncupan kuat yang berlaku di kalangan wanita hamil, dan ianya sangat tinggi risiko mengalami keguguran semasa hamil muda.

makanan yang boleh menyebabkan keguguran,keguguran kandunganFaktor-faktor yang menyebabkan keguguran


Tetapi keguguran ini juga boleh disebabkan oleh pelbagai faktor-faktor lain seperti

 • Jangkitan, terdedah kepada bahaya alam sekitar serta tempat kerja, seperti paras agen radiasi atau toksik daripada makanan dan minuman yang dimakan
 • Masalah hormon
 • Kecacatan rahim
 • Masalah pangkal rahim (serviks mula meluaskan dan terbuka terlalu awal, di tengah-tengah kehamilan, dengan tiada tanda-tanda sakit)
 • Faktor-faktor gaya hidup, seperti Merokok, minum alkohol, atau menggunakan dadah haram
 • Gangguan sistem imun, termasuk lupus
 • Penyakit buah pinggang yang teruk
 • Penyakit jantung kongenital
 • Kencing manis yang tidak terkawal
 • Penyakit Tiroid
 • Sinaran
 • Ubat-ubatan tertentu, seperti ubat jerawat
 • Pemakanan yang kurang baik

Di samping itu, wanita mungkin meningkatkan risiko untuk keguguran semasa menua. Kajian menunjukkan bahawa risiko keguguran adalah 12% ke 15% wanita 20-an mereka, dan telah dinaikkan pangkat kepada kira-kira 25% wanita pada usia 40. peningkatan bilangan kecacatan kromosom menyumbang kepada risiko berkaitan umur keguguran. Kadang-kadang, rawatan penyakit kronik ibu boleh meningkatkan peluang untuk hamil.No comments:

Post a Comment